I Would Like To See A Lynx

Ultimo april

I år tager jeg lidt senere op til huset end jeg plejer om foråret, da jeg gerne vil være sikker på, at jeg kan køre hele vejen end til huset og at der ikke ligger gamle snebunker, der kommer med på mine fotos. Det bliver fantastisk vejr hele ugen med meget svag vind. Nogle steder kan man stadig støde på store smeltende isformationer, mens myg og sommerfugle allerede er begyndt at være aktive, så der er store kontraster.

Jeg går en runde på grunden og nord for huset ser jeg til min store forbavselse, at der på et stort grantræ sidder et af mine vildtkameraer. Normalt har jeg 2 vildtkameraer i drift permanent på grunden, men det er syd for huset, så jeg må have glemt, at jeg på et tidspunkt har sat endnu et op. Det er lidt ligesom juleaften og jeg er meget spændt. Hvad mon der er på det og hvor længe har det mon siddet der ? Jeg kan se, at der er tale om et billigt vildtkamera og at der kun er monteret 4 billige batterier, så jeg prøver at sige til mig selv, at der sikkert ikke er ret mange billeder og videoer på vildtkameraets hukommelseskort. Jeg får hurtigt hukommelseskortet i computeren og kan se, at der faktisk er optaget 769 skiftevis billeder og videoer. Det viser sig utroligt nok, at vildtkameraet har været i drift uden afbrydelse fra oktober 2021 til maj 2023. Det billige vidltkamera med kun 4 billige batterier har altså overlevet 2 vintre heroppe – fantastisk. Jeg ser billeder og videoer igennem og jeg blive rmeget glad da jeg ser, at der har været fornemt besøg – endda i dagslys. Således har en ulv været forbi d. 28. november 2021 og en los d. 8. december

 

 

Som sædvanlig på denne årstid prøver jeg at sætte et tjuskjul op og jeg overnatter i det og selv om det er pænt og stille vejr, så ser jeg ingen spillende tjurhanner foran skjulet om morgenen. Efter de seneste magre år mht. tjurfotografering må jeg vist erkende, at spillet har flyttet sig, så jeg må placere mit skjul et andet sted næste år. Måske skulle jeg sætte et vildtkamera op, før jeg overnatter en anden gang for at se, om der er tjurspil på stedet.

En af de første dage tager jeg op til min favorit-lomsø for at se, om de rødstrubede lommer er i gang med deres parringsdans. Da jeg nærmer mig søen, kan jeg høre en masse spektakel og da jeg kommer nærmere, ser jeg en havørn kredse over lomsøen. Det er lommerne ikke glade for, men havørnen flyver sin vej, da jeg kommer hen til søen. I søen er der udover et par lommer også en tredje lom og den er ikke populær. Igen og igen dykker en fra lomparret ned og forsøger at skræmme den væk. Den tredje lom dykker imidlertid også ned for at komme op et helt nyt sted og sådan bliver det ved den halve time, som jeg tilbringer ved søen og hvor jeg får sat mit skjul op.

 

Min strategi er at sætte mig om aftenen ved lomsøen og fotografere rødstrubede lommer og hvad der ellers er ved søen og så håbe, at et eller andet pattedyr viser sig, når det begynder at blive mørkt. Strategien er ikke håbløs, men heller ikke genial. De rødstrubede lommer er ikke meget for min tilstedeværelse, så de flyver deres vej efter en halv times tid – sikkert hen til en sø med fisk i. Til gengæld er der andre fugle og det vrimler med frøer i kanten af søen. Det var ikke min mening at forstyrre lommerne, men da jeg er ankommet, så bliver jeg denne aften. Hvinænder, tinksmede og hvidklirer er der meget gang i og de kommer af og til  helt tæt på mit skjul.

 

Frøerne er også meget underholdende at følge i de flotte spejlninger på søens overrflade og der bliver vist “hygget” på livet løs.

 

Da solen går ned, er der blevet helt stille, så søens overflade fremstår som et spejl. Der er overaskende få myg og knot, så det er herligt bare at sidde og nyde stilheden. Lige pludselig aner jeg dog en bevægelse ud af øjenkrogen og en flot ræv kommer gående på den modsatte side af søen. Da ræven er nået et stykke hen langs søens bred, så sætter den sig ned med front imod mig og skriger ud i det begyndende nattemørke. Der er en fantastisk rumklang ved den stille sø, så skriger lyder formidabelt. Ræven skriger flere gange og jeg kan høre svar længere borte fra. Ræven trasker videre og forsvinder ved enden af søen. Jeg får mine første fotos i området af en voksen ræv efter 10 års ihærdige forsøg, så jeg er meget glad.

 

Jeg besøger andre søer i området og må bare konstatere, at jeg må ændre min strategi overfor lommerne. Måske skal jeg sætte mig godt camoufleret ved en sø tidligt om morgenen, hvor lommerne ofte er ude at fiske ved en anden sø end den sø, hvor de skal bygge rede.

Jeg bruger også en del tid på at sidde ved et bæverbo, hvor der er friske ædespor, men det lykkes mig kun den første aften at få et glimt af en bæver. Der er dog et par sortstrubede lommer og andre fugle, jeg kan se på, mens jeg venter foræves på bæveren.

 

Ellers ser jeg også elge og sneharer ind imellem.

 

 

 

Ultimo maj