I Would Like To See A Lynx

Ultimo april

Mit første besøg ved huset i 2023 er i slutningen af april. Næsten al sneen er smeltet, så jeg kan køre hele vejen ned til huset.

Der har været fornemt besøg siden mit sidste besøg. Således passerede en los vildtkameraet d. 9. februar og dagen efter sad der en kongeørn foran vildtkameraet.

M2E1L1-6R350B300

M2E40L108-121R399B306

Jeg sætter mit tjurskjul op, som man kan se på billedet, hvis man kigger godt efter.

Et par dage senere overnatter jeg i det. Jeg hører nogle tjurer lande ved skumringstid, så jeg er naturligvis spændt på, hvordan tjurspillet vil forløbe, når det bliver lyst. Desværre er vejret overskyet og blæsende, da det bliver lyst, så mit indtryk inde fra skjulet er, at der kun er 2 tjurer, der har gang i spillet. Jeg kan tilmed ikke engang se dem fra mit skjul, så det er en træt og billedløs naturfotograf, der kryber ud af skjulet ved 10-tiden. Sådan kan det gå. Næste år vil jeg forsøge at sætte skjulet op nogle uger før, jeg skal fotografere og se mere på vejrudsigten, så jeg kan vælge bedre vejr til tjurfotograferingen.

Rødstrubet lom havde jeg også håbet på, men isen er ikke smeltet på skovsøerne, så lommerne er endnu ikke ankommet til deres ynglesøer. De eneste lommer jeg ser, er 3 sortstrubede lommer på den lokale sø den dag, jeg kører hjem.

Elge ser jeg ingen af. Det tætteste er et træ i elven, der minder om en drikkende elgko.

 

Primo juni

I begyndelsen af juni er jeg atter oppe ved huset og på det tidspunkt er der kommet gang i naturen.

Jeg sætter et lille skjul op ved en smuk lomsø, men det fungerer ikke rigtigt, så det er åbenbart ikke måden at komme nærmere de sky lommer på.

 

 

Primo juli

I begyndelsen af juli er jeg sammen med min kæreste, Natallia, oppe i huset. Der er ret tørt, så det ser desværre ud til at blive et meget dårligt bærår. Vi finder dog lidt kantareller. Natallia er ikke til køreture om aftenen efter elge, så vi er mest tæt på huset, hvor Natallia hygger sig med at finde alle mulige planter.

 

Ultimo juli

I slutningen af juli tager jeg sammen med Peter og Jonas på den årlige sommerferietur op til huset, hvor vi mødes med Ann og Hans og Jens. Det har regnet meget siden begyndelsen af juli, så stik imod alle forudsigelser, så er der masser af bær. Til gengæld er vejret ikke godt. Det regner en del og der er også kommet vand ind igennem taget, så jeg må op på taget og se efter utætheder.

Peter fisker en del og fanger en del små aborrer i en lokal sø og en meget stor aborre i en anden sø. Vi kører også på aftentur efter elge.

 

Primo oktober

I begyndelsen af oktober vender jeg tilbage til huset på min årlige elgbrunsttur og for første gang nogensinde lykkedes det mig at finde en elgtyr på denne årstid. Ja, jeg ser tilmed 2 elgtyre og ser i alt 7 elge på min efterårstur, så det er en fantastisk tur.

Jeg finder også bjørnelort mellem huset og elven.

 

Ultimo december

Mellem jul og nytår kører Jonas og jeg en tur op til huset. Der er meget sne og vi ankommer i meget flot måneskin.

Vi døjer med at få ild i brændeovnen, indtil jeg klatrer op til skorstenen og får fjernet sneen. Normalt plejer røgen hurtigt at lave hul i sneen, men ikke i år.

Vi hygger, hører lydbog og tager på ture ud i sneen. vi har ikke noget vand i huset, så vi smelter sne, når vi skal lave mad og vaske op. Vi ser tilmed både rådyr og elg, så vi har en dejlig tur.