I Would Like To See A Lynx

Lynx project – Part 58 – June 2019
Sidst i juni tager jeg alene op til huset. Min plan er at bruge meget tid på at fotografere morgen og aften og ligeledes rekognoscere ved en lang række små skovsøer, som jeg på forhånd har udvalgt hjemmefra på et kort.
Jeg tager dog også nogle ture forbi det lokale elgsted og det giver nogle fine oplevelser. Der er åbenbart igen i år rævehvalpe ved vendepladsen, men det lykkedes mig ikke at få nogle gode billeder i år, måske fordi rævehvalpene er en del større end sidste år og derfor mere bevægelige.
03 - 0624 - Elgkalv - 01- Bergslagen 03 - 0624 - Elgko med kalv - 02a - Bergslagen
Det er nogle skønne dage med meget lidt vind, så det er virkelig smukt at gå rundt til alle de forskellige søer, som jeg undersøger. Jeg er så heldig at finde rødstrubet lom i 5 af søerne, der alle ligger meget naturskønne og uforstyrrede.
Ved den ene sø kan jeg se, at lomparret har 2 unger og da søen tilmed ligger, så jeg kan nærme mig rimeligt skjult, prøver jeg at sætte mig ved søen en stille aften. Belært af sidste års erfaringer med knot, har jeg limet nogle briller fast i et meget fintmasket myggenet og sørger for at knottene ikke kan komme ind ved hænder eller fødder. Det er en ganske varm påklædning og derfor er det godt, at søen ligger tæt ved en skovvej, så jeg ikke skal gå langt.
Der er utroligt mange knot, men konceptet virker rimeligt, selv om jeg ikke helt slipper for knotbid. Det er dog lidt vanskeligt at se til siden, så jeg misser desværre muligheden for at fotografere en voksen ræv, der passerer forbi mig på nært hold. Den ser mig først og jeg ser kun dens ende, da den er lige foran mine briller.
Lommerne er utroligt underholdende at se på. De udstøder høje lyde og af og til svømmer parret i høj fart parallelt med hinanden med kun halsene stikkende ovenfor vandspejlet.
En elgtyr dukker også op på den modsatte bred og gør mere end 50 tilløb til at gå i søen, men hver gang vender han om. Da elgtyren til sidst forsvinder fra søen, dukker der et tranepar op med deres unge, så det er en fantastisk aften.
03 - 0627 - Elgtyr - 02 - Bergslagen 08 - 0624 - Lom - 999 - Bergslagen
Senere på ugen opsøger jeg en anden sø med et andet lompar, der ikke ser ud til at have unger. Her sidder jeg hele natten og håber, at et eller andet spændende dyr vil dukke op. Det sker ikke, men lomparret kommer ganske tæt på mig, uden at opdage mig.
08 - 0626 - Rødstrubet lom - 31 - Bergslagen
Når lommerne er draget videre senere på året, vil jeg kigge nærmere på de andre lomsøer, så jeg ved, hvor jeg kan sidde uden at forstyrre til næste år.
xx